2014. szeptember 02. 15:51 - CirmosCicaa

​A szabadulós játékok története

A szabadulós szobák, játékok eredete

 Szabadulós játékok 2011-ben hódították meg Magyarországot. A játék már ismert volt Japánban, Kínában, Szingapúrban. Mégis Magyarországon robbant átütő sikerként, ugyanis a magyarok fejlesztették nemzetközi szintre, illetve a nemzetközi média is nagyon felkapta a témát.

Csak Budapesten több mint negyven helyszín közül lehet választani, de vannak szabadulós játékok Szegeden, Győrött, Pécsett is. Azonban nem mindenhol ugyanaz a minőség, sok a gagyi. A véleményem szerint ezek a cégek gyorsan eltűnnek a piacról, ezért hamarosan meg fog csappanni a pályák száma...

Az élő szabadulós játékok a room escape számítógépes játékokból erednek. Valósággá teremtették a virtuális környezetet.

 Játék menete

 Különböző pincehelyiségekben kialakítanak játékpályákat. A pályák felépítéséhez általában valamelyik sorozat (pl. Lost) vagy horrorfilm (pl. Fűrész) érdekes, realisztikus hely, téma ad ihletet. Többnyire a szobák tematikája horrorisztikus. A szabaduló szobák különböző tárgyakat tartalmaznak, logikai és ügyességi feladatokat, rejtvényeket kell megoldani és megszerezni a kulcsot, hogy ki tudjon jutni a játékos a helyiségből. A kijutásra többnyire 60 perc van előírva, de vannak maratoni játékok is, pl. az egyik pályáról át kell jutni a másikra és onnan kell végül kijutni. Mindenhol van egy visszaszámláló óra és ha az óra elindul a percek csak csökkenek, az adrenalin szint pedig egyre csak növekszik.

Persze nem kell megijedni, ha a visszaszámláló óra nullát mutat, vagyis lejár a 60 perc, természetesen kiengednek benneteket, nem fogtok örökre a pincében rekedni… Nincs ijesztgetés, csak némelyik pálya horrorisztikus.

Egyes pályák úgy vannak felépítve, hogy feladatok visznek a cél irányába, de vannak olyanok is, ahol a szerencsére vagytok bízva. Akkor sem kell csüggedni, ha elakadtok a csapatársaiddal, a szobán kívül van egy játékmester, aki segít a továbblépésben, ha elakadtatok. Kamerán keresztül néznek benneteket, kívülről.

 Ahhoz, hogy megszerezzétek a szabadulás kulcsát szükség van intelligenciára és csapatmunkára.

 Kell, hogy legyen egy vezető, különben az idő nagy része vitatkozással megy el, a feszültség csak nő, az óra pedig egyre kevesebb időt mutat.

Nagyon gyorsan kiderül, hogy ki a csapatvezető, aki a csapatélre áll és kiossza a feladatokat, megmondja ki mit csináljon, mit keressen, milyen feladatokat oldjon meg. A gyakorlott csapatoknál már mielőtt a csapat belépne a zárt szobába, eldöntik, hogy ki legyen a vezető, de ez tényleg csak a profikra jellemző. Többnyire a játék menetével valamelyik játékos felszólal és a káoszból rendet teremt. Mindig van egy ilyen ember a csapatban. Nálunk a testvérem az, aki kézbe veszi a dolgokat, ezért gyakran hívják szabadulós játékokra és általában sikeresen végződik, ha ő is benne van a csapatban.

Muszáj csapatban együttműködni, mert ha mindenki a saját feje után megy, akkor szinte esélytelen megszerezni a szabadulás kulcsát.

Nem kell megijedni ha az elején nem igazán tudjátok mit kell csinálni, mert minden apró lépés egy megoldás, közelebb visz a célhoz, a kijutáshoz.

 Minden részletre figyelni kell, mert lehet, hogy egy apró tárgy vagy írás a falon lesz a végső megoldás a kijutáshoz.

Ha unatkozol vagy valami újra vágynál, ami kicsit feldobja a hangulatod akkor feltétlenül menjetek és próbáljátok ki a Pániq Szoba szabadulós játékait. Nekem ők a személyes kedvenceim. 6 pálya 3 helyszínen, felejthetetlen szórakozás, kikapcsolódás. Mi már az összes pályájukat kipróbáltuk, ezért már alig várjuk, hogy megnyissák a legújabbat… Szerintem az ő pályáik a legjobbak és legizgalmasabbak a városban.

 Az élmény garantált és ha egyszer valaki „rákapott az ízére” nem lehet abbahagyni.

komment
süti beállítások módosítása